Wanneer talentwijzer

Waar kan je Talentwijzer voor inzetten?

Talentwijzer kan een mooie toevoeging zijn op de persoonlijke ontwikkeling. Jongeren vinden het soms lastig in te zien waar hun talenten en voorkeuren precies liggen. Door Talentwijzer af te nemen krijgen de jongeren meer zelfinzicht wat hen helpt in het leren maken van keuzes die bij hen passen, daar waar dit lastig kan zijn als een jongere niet goed zomaar kan benoemen wat leuk en interessant gevonden wordt. Dit gaat verder dan alleen gericht op school. Door inzicht in de eigen persoonlijkheid te krijgen krijgt de jongere ook meer inzicht in zichzelf en zichzelf ten opzichte van anderen.

Voor sommige leerlingen een gemakkelijke keuze maar lang niet voor iedereen. Want waar baseren jongeren de profielkeuze op? Op het gemak waarmee vakken gehaald worden? De keuze van vrienden? Of op zijn of haar eigen interesses? Dat zijn geen gemakkelijke vragen. Gelukkig kan een jongere door het invullen van de Talenwijzer talentscan een goed beeld krijgen van zijn of haar eigen interesses en voorkeuren omtrent werkinhoud, werkhouding, leerstijlen en de eigen coping.

Studiekeuze levert bij veel jongeren onrust op. Waarom kies je een studie en waarom niet? Talentwijzer geeft geen kant en klaar studieadvies maar geeft inzicht in de jongere als persoon, voorkeuren, affiniteiten en werkinhoudelijke voorkeuren. Op die manier kan gekeken worden naar een passende studierichting en aan welke werkinhoudelijke aspecten een toekomstig beroep moet voldoen.

Sommige jongeren kunnen wat ondersteuning gebruiken in hun schoolcarrière, om allerlei verschillende redenen. Doordat ze bijvoorbeeld spanningen ervaren rondom school en de keuzes waar ze voor staan. Echter zou het ook kunnen dat iemand niet goed weet waar de interesses liggen of wat onzeker is over het eigen kunnen, ook dan kan Talentwijzer een uitkomst zijn. Wij laten iedere jongere zien dat hij/zij talenten bezit en hoe die talenten en interesses in te zetten zijn voor een toekomst die past bij het individu.

De opleiding van jongeren zit vol uitdagingen en mogelijkheden. Door Talentwijzer in te zetten in LOB/ studiebegeleiding kan er bewustwording gecreëerd worden omtrent talenten, voorkeuren , leerstijl en de manieren van coping. Als jongeren meer inzicht krijgen in zichzelf draagt dit bij aan passende keuzes in toekomstige studie of werk.

Het einde van studie komt voor veel jongeren op een moment dat ze nog niet goed weten wat voor werk ze willen gaan doen. Het kiezen van een baan is zeker niet voor iedere jongere een gemakkelijke keuze. Vragen die we veel horen zijn: Wat vind ik nu eigenlijk echt leuk? Talentwijzer helpt de jongere inzicht te geven in zichzelf en de eigen interesses en voorkeuren. Zo kan er gericht gezocht worden naar beroepen, rekening houdend met de persoonlijke wensen. We geven een jongere dus geen kant en klaar beroepsadvies, maar helpen de jongere door het bieden van zelfinzicht de goede richting op!

Wil je Talentwijzer met een ander doel inzetten?
Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!
Lidy Tegenbosch
Onderwijsadviseur
Testcode invoeren