Talentontwikkeling

‘Iedereen heeft talenten. En jij ook! Wedden?’

Talentontwikkeling is voor alle leeftijden. We kunnen er niet jong genoeg mee beginnen en er niet lang genoeg mee doorgaan. We leren ons leven lang. In de puberfase is het soms lastig om te zien waar we goed in zijn. Door alle veranderingen waar jongeren mee te maken krijgen, vergeten ze soms zelfs dat zij daadwerkelijk talenten bezitten.

We helpen hen te beseffen waar ze allemaal goed in zijn én ondersteunen hen hun talenten uit te bouwen. Immers, in de leeftijd van 10 tot 22 jaar leren we gemakkelijk nieuwe vaardigheden en maken we een snelle ontwikkeling door. En in deze periode, waarin we ons ontwikkelen van kind tot volwassene, verandert er niet alleen veel in het lichaam, maar ook in de hersenstructuur.

Sterker nog, het ‘Puberbrein’ zit boordevol mogelijkheden en talent!

Wist je dat we in de puberteit:

   Super flexibel zijn en we, veel gemakkelijker dan volwassenen, ‘out of the box’ denken

    Sociaal-maatschappelijk betrokken zijn en we hier zelf veel ideeën over hebben

    Graag dingen ondernemen buiten onze comfortzone en meer durven experimenteren

    Onze identiteit ontwikkelen én benadrukken en onze mening versterken en meer uiten

   Politiek meer betrokken zijn en graag discussiëren en debatteren over maatschappelijke onderwerpen die ons interesseren

Omdat deze thema’s voor iedere jongere een andere invulling hebben, is het van belang te weten wie je bent en waar je voorkeur naar uit gaat. Het inzicht in talenten begint immers bij inzicht in jezelf. Talentwijzer ondersteunt jongeren in deze ontdekkingstocht naar wie ze zijn en wat bij hen past. Naast alle items over school, studie en werk, gaat Talentwijzer ook over de invulling van vrije tijd. Talentwijzer biedt een breed beeld over de leerling en antwoord op vragen als:

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Wat geeft mij energie, waar word ik blij van?

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Welke manier van werken past bij mij?

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Hoe kan ik het beste samenwerken met andere type mensen?

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Wat vind ik lastig om te doen?

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Waar liggen mijn valkuilen en uitdagingen?

Rectangular Button Gui Orange Glossy Shiny Glassy - Button Png Clipart (#3255100) - PinClipart Waar ben ik goed in, wat zijn mijn talenten?

Individuele onderdelen

Met de antwoorden op dergelijke vragen leren jongeren zichzelf beter kennen en vergroten zij hun bewustzijn over de eigen identiteit. Om het verkregen inzicht direct toe te passen in de praktijk is Talentwijzer onderdeel van het Award-programma. Jongeren krijgen in dit ‘non-formal learning’ programma de kans zichzelf te ontwikkelen op 3 individuele vlakken:

    Individueel talent

    Maatschappelijke betrokkenheid

    Sportieve prestaties

Jongeren beslissen (graag) zelf. Zij vullen elk onderdeel in met een project naar eigen voorkeur. Zo heeft iedere jongere een traject dat écht past en waardoor zij maximaal gemotiveerd én betrokken zijn.

Groepsonderdeel

Daarnaast is er ook een groepsonderdeel in het Award programma dat bestaat uit een expeditie. Hierbij gaan jongeren in een zelf gekozen groepje 2 dagen en 1 nacht ‘back to basic’ in de natuur.

Cruciaal is de begeleidende rol van de volwassenen in deze fase van talentontwikkeling. Ruimte geven om ontdekkend te leren blijkt van het grootste belang. Constructieve feedback is hierbij essentieel op de groei en ontwikkeling.

Testcode invoeren